Vitamine c is essentieel voor de mens

vitamine c

Deze vitamine staat ook wel bekend als L-ascorbinezuur. Het is een in water oplosbare vitamine die wij mensen van nature uit heel veel voedingsmiddelen opnemen. Aan sommige voedingsmiddelen wordt het zelfs extra toegevoegd en deze vitamine, wanneer men merkt er tekort aan te hebben, kan extra worden ingenomen als voedingssupplement. Voor mensen is het een essentiƫle vitamine.

Dit komt, omdat wij in tegenstelling tot de meeste dieren de vitamine zelf niet kunnen aanmaken. De meeste dieren maken L-ascorbinezuur aan in de lever. Er zit daar wel verschil in, honden en katten maken verhoudingsgewijs weinig aan, waardoor ze soms tekort hebben. Een geit bijvoorbeeld maakt weer 13x zoveel aan als een hond of een kat. Helaas zal de mens vitamine c altijd uit de voeding of supplementen moeten halen.

vitamine c

Wat doet vitamine c?

Het is een krachtige antioxidant die de natuurlijke afweer van het lichaam versterkt. De antioxidanten beschermen je cellen tegen schadelijke moleculen, ook wel vrije radicalen genoemd. Wanneer vrije radicalen zich ophopen in je lichaam kunnen ze oxidatieve stress veroorzaken. Je lichaam is dan in onbalans tussen antioxidanten en vrije radicalen, wat zich kan uiten in chronische ziekten.

Uit studies is gebleken dat het voldoende consumeren van deze vitamine het antioxidant gehalte wel tot 30% kan verhogen in het bloed. Dit versterkt het immuunsysteem en is ontstekingsremmend. Het helpt het risico op chronische aandoeningen zoals hartklachten verlagen. L-ascorbinezuur heeft al jaren iedereen zijn aandacht en dat is niet zonder reden. Het is een goede beschermer tegen cardiovasculaire aandoeningen, kanker, beroertes en oogkwalen.

Hoeveel moet en mag je innemen?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 75-90 milligram voor volwassenen. Wil je gezondheidsresultaten bereiken zul je naar 500 milligram per dag moeten, wat dus aanzienlijk meer is. Dit betekent dat je heel veel groenten en fruit zou moeten eten. Misschien is dan toch beter om een voedingssupplement te nemen.

De veilige bovengrens voor het innemen van L-ascorbinezuur is 2000 milligram per dag. Deze vitamine is namelijk niet in vet oplosbaar, dit betekent dat het overtollige gewoon wordt uitgeplast. 500 milligram per dag levert een geweldige staat van dienst en kan totaal geen kwaad. Sommige soorten kunnen de maag irriteren. Voor wie daar gevoelig voor is, neem dan de niet-zure gebufferde vorm van deze vitamine.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*