Waarom moeten we afval scheiden? En hoe kun je dat het beste doen?

Kliko kopen

Afval scheiden is van groot belang voor het milieu. Op deze manier voorkomen we extra vervuiling en kunnen we bepaalde materialen opnieuw gebruiken. Zo kunnen we plastic omzetten in nieuwe verpakkingen, wordt oud papier omgevormd tot nieuw papier en noem maar op. Zo gooien we tenminste geen dingen weg die nog van waarde kunnen zijn. In dit artikel vertellen we meer over het belang van afval scheiden én hoe je dit het beste kunt doen.

Hoe moet je afval scheiden?

Zowel op kantoor als thuis is het belangrijk om afval op de juiste manier te scheiden. En dit is heel eenvoudig eigenlijk. Ga voor de aanschaf van een gescheiden afvalbak of vraag meerdere minicontainers aan. Op die manier beschik je over meerdere bakken en kun je heel simpel het overzicht bewaren van welk afval waar hoort. Door middel van bijvoorbeeld gekleurde bakken of stickers kun je het onderscheid nog duidelijker aangeven. Liever grotere kliko’s kopen voor thuis? Dat kan eenvoudig bij Kliko!

Wat zijn de voordelen van afval scheiden?

Afval scheiden doen we niet zomaar. Het brengt namelijk een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Ten eerst zorgt het voor minder restafval met als gevolg een verminderde CO2 uitstoot. Daarnaast gebruiken we minder grondstoffen, hoeven er minder bomen gekapt te worden en bespaar je jezelf ook nog eens geld! Voor het weggooien van restafval moet je namelijk betalen terwijl plastic, papier, gft en glas gratis is. Wanneer je dit leest, wil jij toch ook direct je steentje bijdragen aan een beter milieu?

Maar hoe zit het dan met afval verbranden?

In veel landen kiezen ze ervoor om afval te verbranden. Dat lijkt wellicht een eenvoudige en goede keuze, maar valt reuze tegen. Recyclen zorgt namelijk voor minder broeikassen dan verbranden. Tevens brengt ook minder werk met zich mee dan het winnen van nieuwe grondstoffen en produceren van nieuwe producten. Op het moment dat we afval verbranden, kunnen we namelijk niets hergebruiken. En dat is ontzettend zonde toch!